program kodu

Puan Türü

SAY

eğitim süresi

Eğitim Süresi

4 Yıl

eğitim dili

Eğitim Dili

Türkçe

kontenjan

Kontenjan

İncele

kampüs

Yerleşke

Balat

ücret

Ücret

İncele

Mimarlık Sıra Dışı Tercih Bursu

Sıra Dışı Tercih Bursunu Nasıl Kazanırım?

İlk 5 tercihinden en az birinde İstanbul Topkapı Üniversitesinde istediğin lisans ya da ön lisans programını yaz. Kalan tercihlerinde de İstanbul Topkapı Üniversitesinden en az bir lisans ya da ön lisans programına yer ver. Hangi bölümümüze yerleşirsen yerleş ilgili bölümün en yüksek tercih bursuyla kayıt olma fırsatını kazan.

Örnek:

Tercih listesinde ilk 5 sıraya İstanbul Topkapı Üniversitesinden en az bir bölüm yazan aday öğrencimiz, kalan tercih haklarında da üniversitemizde yer alan bir bölümümüzü tercih ediyor. Aday öğrencimiz, ilk 5 tercihinde yer alan bölümümüze değil de daha alt sıralarda tercih ettiği bölümümüzü kazansa da ilk 5’te bir lisans ya da ön lisans programımıza yer verdiği için yerleştiği bölümün ilk 5 tercih indirimi oranında Sıra Dışı Tercih Bursundan faydalanma hakkını kazanıyor.

Hangi koşullarda geçerli?

Sıra Dışı Tercih Bursu, %50 burslu tüm lisans ve ön lisans programlarında geçerlidir.

İstanbul Topkapı Üniversitesi Mimarlık Bölümü

Tüm kontenjanlar tam burslu olarak sunulmaktadır.

Dünyanın en kadim mesleklerinden biri olan Mimarlık mesleği insanoğlunun barınma gereksinimini mekân tasarlama yoluyla yerine getiren bir meslektir. İnsanoğlunun yerleşik medeniyete geçişinden itibaren yapı yapma geleneği başlamıştır. Mesleki olarak kurumlaşmanın olmadığı çağlarda bile barınma gereksinimi karşılanmıştır. Böylelikle Mimarlık mesleği bir kurumsal bir eğitim olmadan da yapı yapma geleneğini yaratan ve yapım tekniklerini yaşanan coğrafya bağlamında geliştiren, oluşmakta olan veya oluşmuş kültürlere göre biçimlenen bir meslek olmuştur. Mimarlık mesleği temel olarak tasarlamak, yapmak ve eleştirel düşünmek süreçlerinden oluşmaktadır. Bu durum mimarlığın disiplinler arası olmasını zorunlu kılar. Günümüzde mimarlık, sanat, mühendislik, psikoloji, biyoloji, sosyoloji, felsefe disiplinleri ile etkileşim içinde olan bir disiplindir.

Bölümün Amacı

Yapılı çevreyi, yaşanan mahallelerimizi, sokaklarımızı, kamusal alanları, parklarımızı ve daha pek çok bina türünü tasarlayan mimarları yetiştirmeyi hedefleyen bir bölüm olarak geçmişten aldığımız bilgileri, kültürel formları günümüze ve geleceğe uyarlamayı ve yeni olanın peşinde koşmayı hedeflemekteyiz. Öğrencilerimiz bilmelidir ki bölümümüz eğitim/öğretimi, geçmişin bir öğretmen olduğunu unutmadan geleceği kurmanın temel hedef olduğunu kavratmayı amaçlamaktadır. Mimarlık temel olarak insana, topluma yaratıcı fikirleriyle öneriler sunan bir disiplin olmasından ötürü, mimarlık öğrencisi kendi disiplini dışında psikoloji, sosyoloji, tarih gibi disiplinlerden de beslenecektir. Bu donanıma sahip olmak, mimar adaylarımızı sadece fiziki çevreyi tasarlamakla yetinmeyip, günlük hayata dair öneriler geliştirecek yaratıcı tasarımcılar olarak hayata atılmalarını sağlayacaktır. Yaratıcı fikirleri olup tasarım yapmaya gönülden bağlanacak ve bunu bir yaşam felsefesi olarak benimseyecek tüm gençlerimizi mimarlık bölümünde geleceği ve hayatı tasarlamaya davet ediyoruz.

Kabul Koşulları

Mimarlık Lisans Programına girebilmek için öğrenci adaylarının lise eğitimini tamamlamış veya yurtdışında eşdeğer bir eğitim almış olması ve Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan AYT sınavına girmesi ve sınavdan sayısal puan türünde ilk 250.000 içinde olması gerekmektedir.

Mimarlık Bölümünün İş Olanakları

Mimarlık Bölümünden mezun olacak öğrenciler yetkin bilgi düzeyleri ve tasarımcı kimlikleriyle, özel, kamusal veya akademik alanda kolaylıkla iş olanağına sahip olacaklardır. Mimarlık ofislerinde tasarımcı mimar veya proje yürütücüsü olarak görev alabilirler. Proje ve bina üretiminde önemli bir süreç olan mimari proje yarışmalarına katılabilirler, yarışma proje grubunda, tasarımcı mimar, proje yürütücüsü veya yardımcı mimar olarak çalışabilirler. Mimarlık Bölümünden mezun olan bir mimar uygulama alanında bir şantiyede çalışırsa şantiye mimarı veya yetkinlik seviyesine göre şantiye şefliği sorumluluğunu üstlenebilir. Devlet belediye kurumlarında, vakıflarda veya herhangi kurumsal şirketin tasarımcı kadrosunda mimar olarak görev alabilirler. Akademik alanda çalışmak isteyenler Mimarlık Yüksek Lisans Programlarına ve Doktora Programlarına devam ederek akademik kariyerler yapmayı seçebilirler.

Mimarlık Bölümü Süresi

Bölüm 4 yıl ve 8 dönemden oluşmaktadır. Kayıt dondurma hakkı 1 yıl ile sınırlıdır.

Sizi Arayalım ve Bilgilendirelim

Puan ve Kontenjanlar

BÖLÜMÖĞR. SÜREPUAN TÜRÜ2022 KONT.2022 EN KÜÇÜK PUAN2022 BAŞARI SIRASI2022 YILLIK ÜCRET (KDV DAHİL)
Mimarlık (Burslu)4SAY20Dolmadı250.000

Bölüm Tanıtımı

Play Video about mimarlık bölümü

Diğer Bölümler

İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı

Programın amacı, eğitim içeriği, iş olanakları, müfredatı ve tüm detaylar.

Detaylı Bilgi

Görsel İletişim Tasarımı

Programın amacı, eğitim içeriği, iş olanakları, müfredatı ve tüm detaylar.

Detaylı Bilgi

Radyo, Televizyon ve Sinema

Programın amacı, eğitim içeriği, iş olanakları, müfredatı ve tüm detaylar.

Detaylı Bilgi