ÖSYM sonuç ekranında TYT puanınızın hesaplanmış olması gerekmektedir. Puanınızın hesaplanarak “tercih yapabilir” derecesine gelebilmesi için Temel Matematik testi ya da Türkçe testinde en az 0,5 ham puan almak yeterli olacaktır.

Sınava aralıklı olarak ya da üst üste girmeniz halinde puanınız düşmemektedir. Yalnızca daha önce sınava girdikten sonra bir bölümü tercih edip yerleşmenize rağmen kayıt yaptırmamışsanız Ortaöğretim Başarı Puanınız ÖSYM tarafından belirlenen oranda düşmektedir.

Tercih edilmek istenen bölümün kayıt-kabul koşullarına göre AYT ya da YDT’de en az 0.5 ham puan alarak puanın hesaplanmaya tabi tutulması gerekiyor.

TYT’den alınan puanın YKS sonuçlarındaki puan türlerine etkisi %40 oranındadır.

Ortaöğretim başarı puanıdır. Lise döneminizde 1. sınıftan mezuniyetinize dek alınan notların ortalamasını gösterir.

Herhangi bir bölümü tercih edip yerleşemeyen adayların Ortaöğretim Başarı Puanında (OBP) düşüş olmamaktadır. Bir bölüm/programa yerleşen adayların yeniden sınava girmesi halinde önceki yıl kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın OBP puan katsayıları yarıya düşürülmektedir.

Hedeflenen alanda yer alan bölüm/programı tercih edebileceğiniz puan türünden incelenmesi, bölüm/program ve üniversite araştırmasının yapılması, uzman (bölüm akademisyenleri, üniversite tanıtım görevlileri, rehber öğretmenler vb.) görüşlerinin alınması tavsiye edilmektedir.

Mühendislik Bölümlerimizi tercih edebilmek için sayısal puan türünde ilk 300.000 içinde olmak, Mimarlık bölümümüzü tercih edebilmek için ise sayısal puan türünde ilk 250.000 içinde olmak gerekmektedir.

Özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden yükseköğretim programları TYT puanını dikkate almaktadır.

Adaylar puanı hesaplanan puan türlerinden 24 adet tercih yapabilmektedir.

Adaylar yalnızca tercih listesini doldurmak adına öğrencisi olmak istemedikleri ve kayıt yaptırmayı düşünmeyecekleri bölüm/programları listeye eklememelidir. Tercih yapılan program/bölümün özel şartları olup olmadığı incelenmelidir. Tercih danışmanları, eğitim danışmanları ya da rehber öğretmenlerden profesyonel destek alınması önerilmektedir. Tercih edilmek istenen bölüm ve üniversite(ler) hakkında ilgili alanda görev yapan akademisyenler ve öğrenim gören öğrencilerden bilgi alınması oldukça önemlidir.

ÖSYM tarafından açıklanan tercih tarihleri içerisinde https://ais.osym.gov.tr adresinde kişisel bilgileriniz ile giriş yaparak tercih otomasyonu üzerinden üniversite/bölüm/program tercihlerini gerçekleştirebilirsiniz.

ÖSYM, tercihlerinizi dilediğiniz sıralamada gerçekleştirme hakkı tanımaktadır. Ancak yerleştirme sürecinde tercih sıranız büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle başarı sıranız/okumak istediğiniz bölüm/program/üniversite unsurlarını göz önünde bulundurarak gelecek hedefleriniz için doğru bir sıralama yapmanız gerekmektedir.

Tercih seçeneklerinin tamamının doldurulması zorunlu değildir. Tüm alanları doldurmak adına öğrenim görmek istemediğiniz bölüm/program/üniversite tercihlerini yapmamanız oldukça önemlidir.

ÖSYM sistemi üzerinden tercihlerini yapan adaylar, üniversitelerin duyurduğu özel yetenek sınavları tarihlerinde ilgili sınav, mülakat ve uygulamalara katılma hakkına sahiptir.

Bazı bölüm/programlar adaylarda özel gereksinimler talep etmektedir. Bu nedenle tercih etmek istediğiniz program/bölümlerin talep ettiği özel gereksinimleri araştırmanız gerekmektedir. Tercih otomasyonunda numaralar ile belirtilen özel koşullara, ÖSYM’nin duyurduğu Tablo 3 ve Tablo 4’ten erişilebilmektedir.

Tercih sonuçlarında bir bölüm/programa yerleşen adaylar, ek yerleştirmede yeniden tercih yapamamaktadır.

ÖSYM’nin açıkladığı yerleştirme sonuçları nihai durumunuzu göstermektedir. Bu nedenle bir bölüm/programa yerleşen adaylar aynı dönem içerisinde ÖSYM tarafından yerleştirilmediği farklı bir bölüm/programa kayıt yaptıramamaktadır.

Adayın puanı ve başarı sıralaması ne kadar yüksek olursa olsun en fazla bir bölüm/programa yerleştirilmektedir. Bu nedenle ÖSYM tarafından birden fazla bölüm/programa yerleştirilmesi mümkün değildir.

Sisteme kaydedilen tercihler, ÖSYM’nin açıkladığı tercih süresi içerisinde değiştirilebilmektedir.

Üniversite adayının tercihlerini kişisel bilgilerini kullanarak giriş yaptığı ÖSYM tercih otomasyonundan yalnızca kendisi yapmalıdır.

Üniversitemizin resmi web adresi www.topkapi.edu.tr adresi ve sosyal medya hesaplarından kayıt sürecine dair bilgilendirmeleri takip etmeniz gerekmektedir. Üniversitemize yeni katılan öğrenciler 0850 474 74 75 numaralı telefonu arayarak çağrı merkezimizden de ihtiyaç duyduğu bilgileri
alabilmektedir.

Plato Meslek Yüksekokulu öğrencileri Kazlıçeşme Yerleşkemizde eğitim almaktadır.

Mühendislik Fakültemiz öğrencileri Altunizade Yerleşkemizde eğitim almaktadır.

Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültemiz öğrencileri Altunizade ve Kazlıçeşme Yerleşkelerimizde eğitim almaktadır.

Kazlıçeşme Yerleşkelerimizde Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi özel yetenekle öğrenci alan bölümlerimizin sınavları uygulanmaktadır.

İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültemiz öğrencileri Kazlıçeşme Yerleşkemizde eğitim almaktadır.

Spor Bilimleri Fakültesi özel yetenek sınavları Levent Yerleşkemizde yapılmaktadır.

Spor Bilimleri Fakültemiz öğrencileri Levent Yerleşkemizde eğitim almaktadır.

Zorunlu İngilizce Hazırlık Sınıfları ve İsteğe Bağlı Hazırlık Sınıfları, Balat Yerleşkemizde eğitim almaktadır.

Verilen burs veya indirimler eğitim-öğretim süresince disiplin suçu işlenmediği takdirde kesilmemektedir.

Tercih İndirimlerimizin koşulları, Tercih ve Tanıtım Dönemleri içerisinde aday.topkapi.edu.tr web sayfamız üzerinden ilan edilmektedir. Burs ve İndirimlerimiz için hazırlanan sayfamızı inceleyebilirsiniz.