SÖZ

Altunizade

İstanbul Topkapı Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema

Tarih boyunca toplumların gelişim öyküsünde büyük bir rol oynayan teknoloji; politik ve ekonomik amaçlar doğrultusunda ortaya çıkıp gelişmekle birlikte toplumsal ihtiyaçlar doğrultusunda değişime ve dönüşüme uğramıştır. Bir diğer deyişle teknoloji; toplumsal, siyasi ve ticari gelişmeler doğrultusunda ortaya çıkmış; ancak ortaya çıkan teknolojik araçlar toplumların gelişiminde ve değişiminde büyük rol oynamıştır. Bu bağlamda yeni meslekler, yeni üretim ve tüketim alanları ortaya çıkmıştır. Tarihsel süreç içerisinde pek çok icadın ve teknolojik birikimin ardından ortaya çıkan sinema, radyo, televizyon ve internet günümüzde en önemli istihdam alanlarından bazılarını oluşturmaktadır. Bu bağlamda gerek enformasyon çağı gerek dijital çağ olarak adlandırılan günümüzde radyo, televizyon ve sinema bölümü; tüm bu teknolojik sürecin tarihsel ekonomik, politik arka planını anlamayı ve yeni iletişim teknolojileri doğrultusunda doğru iletişim şekillerini kullanarak yayıncılık yapmayı mümkün kılan bir bölümdür.

Bölümün Amacı

İçerisinde bulunduğumuz 21. Yüzyıl dijital teknolojilerin hızla geliştiği ve küreselleşmenin her geçen gün hız kazandığı bir dönemi işaret etmektedir. İletişim teknolojilerinin hız kesmeden geliştiği bu dönemde meslekler de değişim ve dönüşüm göstermektedir. Bununla birlikte bazı mesleklerin ortadan kalkması söz konusuyken pek çok yeni istihdam alanı ortaya çıkmaktadır. Teknolojik değişimlerin bu denli etkili olduğu çağımızda radyo televizyon ve sinema bölümümüz gerek gelişen ve dönüşen teknolojiye ayak uydurmak gerek yeni ortaya çıkan iş alanları ile entegre olabilecek bireylerin yetiştirilmesine imkân sağlamaktadır. Bununla birlikte eleştirel düşünceye sahip bireylerin yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.

Bu doğrultuda bölümün amacı gerekli teknik becerilerle donatılan öğrencilerin; teknolojik ve sosyolojik gelişmelere ayak uydurabilen ve eleştirel bakış açısı ile bulunduğu yeri daha da ileri taşımaya odaklanan bireyler yetiştirmektir.

Kabul Koşulları

Radyo, televizyon ve Sinema Lisans Programına girebilmek için öğrenci adaylarının lise eğitimini tamamlamış veya yurtdışında eşdeğer bir eğitim almış olması ve ulusal üniversite sınavında yeterli puanı alması gerekmektedir.

Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Süresi

Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü, dört yıl ve sekiz yarıyıldan oluşan bir lisans programıdır. Sözel puan türü ile öğrenci alan programın eğitim dili Türkçe olup, öğretim türü örgündür. Öğrencilerin 7.yarıyılda staj yapmaları zorunludur. Kayıt dondurma hakkı 1 yıl ile sınırlıdır. Bölümümüz öğrencileri ikinci yılın başından itibaren, bölümümüzün anlaşma yaptığı üniversitemizin diğer bölümlerinde çift anadal ya da yandal programlarına katılabilirler. Belirlenen kontenjana bağlı olarak başarı sıralamasına göre tercih edecekleri diğer bölümlerde eğitim alma şansına sahip olan öğrencilerimiz, diğer bölümlerde de başarılı oldukları ve gerekli şartları yerine getirdiklerinde ikinci bir diplomaya ya da uzmanlık sertifikasına sahip olma fırsatı yakalamaktadırlar. Böylelikle hem kendi bölümleri olan Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü’nde uzmanlaşma imkanı bulacaklardır hem de kendi kariyer planlarına uygun olacak şekilde ve bölümümüzün öğretim üyelerinin önerileriyle gelecek hayallerine bir adım daha yaklaşacaklardır.

Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü İş Olanakları

Radyo Televizyon ve Sinema Bölümünden mezun olan öğrenciler medyanın çeşitli alanlarında çalışmaya hak kazanmaktadır. Mezunlarımız muhabir, spiker, editör, metin yazarı gibi ünvanlarla yazılı ve görsel basında çalışabilecekleri gibi; senarist, yönetmen, sanat yönetmeni, ışık ve ses operatörü olarak sinema olanında çalışabilirler. Her geçen gün gelişmeye devam eden yeni iletişim teknolojileri de hızla gelişmeye devam ederken yeni istihdam alanları oluşturmaktadır. Bu bağlamda ortaya çıkan çevrimiçi gazetelerde veya ıptv, sosyal tv gibi isimlerle karşımıza çıkan yeni dönem televizyonculuğunda çalışabilmektedirler. Bunun yanı sıra çeşitli kurum ve firmaların sahip olduğu sosyal medya hesaplarının yönetilmesinde rol oynayabilirler. Tüm bunlara ek olarak, teori ve pratiğin harmanlanarak aktarıldığı bu bölümden mezun olan öğrenciler akademisyenliği de tercih edebilmektedir.

Program KoduProgram AdıProg. SüresiPuan TürüGenel Kontenjan2022 En Düşük Puan2022 Başarı Sırası 2023 Yıllık Eğitim Ücreti (Kdv Dahil)SIRADIŞI TERCİH İNDİRİMİKAMPÜS ve ONLİNE %5 İNDİRİM
205090036Radyo, Televizyon ve Sinema (Burslu)4SÖZ6357,5190.286
205090038Radyo, Televizyon ve Sinema (%50 İndirimli)4SÖZ38218,271.176.084₺80.000₺64.000₺60.800

Play Video about radyo televizyon ve sinema bölümü