SÖZ

Şişli

İstanbul Topkapı Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü yemek yapmayı sevenlerin, gelecekte yemek yapmayı bir meslek olarak görenlerin bilimsel eğitim aldığı üniversite bölümüdür. Konu olarak yemek ve yemek sanatlarının bilimsel olarak sentezlenmesini işler.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Nasıl?

Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü, geçmişten gelen lezzet ve mutfak alışkanlıkların zamanla bilimsel durumlarla birleşerek bir meslek haline gelmesi ile ortaya çıkmıştır. Gelişen olanaklarla birlikte yemek yapmak, geleneksel durumun ötesinde bir görsel şölen aynı zamanda geçerli bilgilerin kullanılması ile bilimsel bir ders, bölüm niteliği kazanmasına sebep olmuştur. Günümüzde farklı üniversiteler bazında gıda bilimi olarak bu bölümler açılmakta ve alanında uzman kişiler tarafından dersler verilmektedir.

Bölümün Amacı

Gastronomi gerçekte “yemek” ve “sanat”ın sentezinden oluşan bir kavramdır. Yemek tarafı eskiden lezzete odaklanırken günümüzde buna yemeğin güvenli ve sağlıklı olması da eklenmiştir. Sanat tarafı ise gıda, beslenme, turizm, işletme, çevre gibi bilim dalları ile etkileşerek zenginleşmiştir.

Bu gelişmenin itici gücü kuşkusuz gelişen tüketici talepleridir. Yeni yörelerin ve lezzetlerin keşfine yol açan turizm bu gelişmelerin başlıca itici gücüdür. Bu taleplerin karşılanması eskisi kadar kolay değildir. Hem gıda içeriğinin molekül düzeyinde bilinmesi hem de pişirme yöntemlerinin geliştirilmesi gerekiyor. Ayrıca kültürel, bölgesel ve çevresel faktörler de önemini koruyor.

Bölümümüzün amacı; bu bağlamda öğrencilerin teorik bilgilerle güçlenmesi ve uygulama becerisi kazanması ve böylece mezunların gelişen gastronomi sektörünün aranan bir bileşeni olmasıdır.

Kabul Koşulları

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Programına girebilmek için öğrenci adaylarının lise eğitimini başarıyla tamamlamış veya yurtdışında eşdeğer bir eğitim almış olması ve ulusal üniversite sınavında SÖZEL puan türünde yeterli puanı alması gereklidir.

205090047Gastronomi ve Mutfak Sanatları (Burslu)4SÖZ10385,4638.401
205090048 Gastronomi ve Mutfak Sanatları (%50 İndirimli)4SÖZ64237,64960.018₺120.000₺96.000₺91.200

Play Video about gastronomi ve mutfak sanatları bölümü

İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı