Yemek yapmayı sevenlerin, gelecekte yemek yapmayı bir meslek olarak görenlerin bilimsel eğitim aldığı üniversite bölümüdür
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü yemek yapmayı sevenlerin, gelecekte yemek yapmayı bir meslek olarak görenlerin bilimsel eğitim aldığı üniversite bölümüdür. Konu olarak yemek ve yemek sanatlarının bilimsel olarak sentezlenmesini işler.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü, geçmişten gelen lezzet ve mutfak alışkanlıkların zamanla bilimsel durumlarla birleşerek bir meslek haline gelmesi ile ortaya çıkmıştır. Gelişen olanaklarla birlikte yemek yapmak, geleneksel durumun ötesinde bir görsel şölen aynı zamanda geçerli bilgilerin kullanılması ile bilimsel bir ders, bölüm niteliği kazanmasına sebep olmuştur. Günümüzde farklı üniversiteler bazında gıda bilimi olarak bu bölümler açılmakta ve alanında uzman kişiler tarafından dersler verilmektedir.
Gastronomi gerçekte “yemek” ve “sanat”ın sentezinden oluşan bir kavramdır. Yemek tarafı eskiden lezzete odaklanırken günümüzde buna yemeğin güvenli ve sağlıklı olması da eklenmiştir. Sanat tarafı ise gıda, beslenme, turizm, işletme, çevre gibi bilim dalları ile etkileşerek zenginleşmiştir.
Bu gelişmenin itici gücü kuşkusuz gelişen tüketici talepleridir. Yeni yörelerin ve lezzetlerin keşfine yol açan turizm bu gelişmelerin başlıca itici gücüdür. Bu taleplerin karşılanması eskisi kadar kolay değildir. Hem gıda içeriğinin molekül düzeyinde bilinmesi hem de pişirme yöntemlerinin geliştirilmesi gerekiyor. Ayrıca kültürel, bölgesel ve çevresel faktörler de önemini koruyor.
Bölümümüzün amacı; bu bağlamda öğrencilerin teorik bilgilerle güçlenmesi ve uygulama becerisi kazanması ve böylece mezunların gelişen gastronomi sektörünün aranan bir bileşeni olmasıdır.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Programına girebilmek için öğrenci adaylarının lise eğitimini başarıyla tamamlamış veya yurtdışında eşdeğer bir eğitim almış olması ve ulusal üniversite sınavında SÖZEL puan türünde yeterli puanı alması gereklidir.
Program Kodu | Program Adı | Prog. Süresi | Puan Türü | Genel Kontenjan | 2022 En Düşük Puan | 2022 Başarı Sırası | 2023 Yıllık Eğitim Ücreti (Kdv Dahil) | SIRADIŞI TERCİH İNDİRİMİ | KAMPÜS ve ONLİNE %5 İNDİRİM |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
205090047 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları (Burslu) | 4 | SÖZ | 10 | 385,46 | 38.401 | — | — | — |
205090048 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları (%50 İndirimli) | 4 | SÖZ | 64 | 237,64 | 960.018 | ₺120.000 | ₺96.000 | ₺91.200 |
ÖSYM yerleştirme sonuçlarının açıklamasından sonra bölümü kazanan öğrencilerin kayıt dönemi içinde gerekli belgeler; (YKS) yerleştirme sonuç belgesi, lise diploması, nüfus cüzdanı fotokopisi, 6 adet vesikalık fotoğraf, ikamet belgesi ve erkek adaylar için askerlik durumu belgesi) ile üniversiteye gelerek bölüme kaydını yaptırabilmektedir.
Öğrencilerin Türkiye’deki herhangi bir yükseköğretim kurumunda ön-lisans veya lisans programında öğrenim görebilmesi için ÖSYM tarafından yapılan ulusal öğrenci seçme sınavına girmeleri zorunludur.
1.1.Yatay geçiş öğrencileri: Yurt içi veya yurt dışı yükseköğretim kurumlarından üniversitenin ön lisans veya lisans bölüm veya programlarına yatay geçişle öğrenci kabulü ve kayıtları, Yükseköğretim Kurulu tarafından yayımlanan “Yükseköğretim Kurumlarında Ön lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” ve “İstanbul Topkapı Üniversitesi Yatay Geçiş, Dikey Geçiş, Özel Öğrenci ve Misafir Öğrenci Yönergesi” hükümlerine göre yürütülür.
1.2.Dikey geçiş öğrencileri: ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı ile Üniversitenin lisans programlarına yerleştirilen öğrencilerin, yerleştikleri programlara intibak işlemleri Yükseköğretim Kurulu tarafından yayımlanan “Meslek Yüksekokulları ve Açık Öğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkındaki Yönetmelik” ve İstanbul Topkapı Üniversitesi Yatay Geçiş, Dikey Geçiş, Özel Öğrenci ve Misafir Öğrenci Yönergesi hükümlerine göre yürütülür.
Yurt dışından Yabancı veya Türk uyruklu öğrencilerin Üniversiteye kabul ve kayıt işlemleri Yükseköğretim Kurulu tarafından yayımlanan “Türkiye’de Öğrenim Gören Yabancı Uyruklu Öğrencilere İlişkin Yönetmelik”, “Yükseköğretim Kurulu Yurtdışından Öğrenci Kabulüne İlişkin Esaslar” ve “İstanbul Topkapı Üniversitesi Yurt Dışından Öğrenci Kabul ve Kayıt Yönergesi” hükümlerine göre yürütülür.
Üniversite ile yurt içi veya yurt dışındaki diğer yükseköğretim kurumları arasında yapılan ikili anlaşmalar çerçevesinde karşılıklı öğrenci değişim programları uygulanabilir. Değişim programı süresi içinde öğrencinin Üniversitedeki kaydı devam eder. Öğrenci değişim programları, Yükseköğretim Kurulunca yayımlanan ilgili yönetmelik ve belirlenen esaslar çerçevesinde ikili anlaşmalar ve “İstanbul Topkapı Üniversitesi Öğrenci Değişim Programları Yönergesi” doğrultusunda uygulanır.
Yurt içinde veya dışında bir yükseköğretim kurumuna kayıtlı olup, üniversitenin bazı derslerini almalarına izin verilen öğrencilerin kabulü ve kayıtları, Yükseköğretim Kurulu tarafından yayımlanan “Yükseköğretim Kurumlarında Ön lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” ve “İstanbul Topkapı Üniversitesi Özel ve Misafir Öğrenci Yönergesi” hükümlerine göre yürütülür.
En az lise son sınıf öğrencisi olan ve bir yükseköğretim kurumuna kayıtlı olmayan kişiler, Üniversiteye misafir öğrenci statüsünde kabul edilebilir ve Üniversitenin ders programlarında yer alan dersleri alabilirler. Misafir öğrenci kabulü ve kayıtları “İstanbul Topkapı Üniversitesi Özel ve Misafir Öğrenci Yönergesi” hükümlerine göre yürütülür.
İstanbul Topkapı Üniversitesi Lisans Eğitim, Öğretim ve Sınav Yönetmeliği uyarınca, Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında lisans derecesi almak için öğrencinin 240 AKTS’yi başarı ile tamamlamış olması gerekmektedir. Öğrenciler, gereken ulusal krediyi toplam 8 yarıyılda zorunlu ve seçmeli derslerle tamamlamak zorundadır. Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında LİSANS Derecesi verilir.<7p>
Programın amacı, eğitim içeriği, iş olanakları, müfredatı ve tüm detaylar.
Detaylı BilgiProgramın amacı, eğitim içeriği, iş olanakları, müfredatı ve tüm detaylar.
Detaylı BilgiProgramın amacı, eğitim içeriği, iş olanakları, müfredatı ve tüm detaylar.
Detaylı Bilgi