İş BirliklerimizModa ve Hazır Giyim Federasyonu'nun (MHGF) üniversite sanayi işbirliği bağlamında çözüm ortağı olarak desteğini alan Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü,hedef odaklı yaklaşımla endüstrinin ihtiyaçları ile örtüşen özgün tasarımlar ve sanatsal değerler taşıyan eserler üreten bireyler yetiştirir.
Günümüzde sürekli genişleyen bir içerik üreten sanat/tasarım/mimarlık alanı dikkatle gözlemlendiğinde disiplinler arası kesişim noktasında konumlanan Tekstil ve Moda alanı, ulusal ve uluslararası ekonomideki ayrıcalıklı rolüyle öne çıkmaktadır. Tekstil ve Moda sektörünün bu bağlamdaki ihtiyaçları gözlemlendiğinde, tasarım alanındaki nitelikli akademik çalışmaların ve eğitim alanının geniş bir perspektifte ele alınması gerekliliği gündemini korumaktadır.
Sektörü etkileyen eğilimler ve güncel ihtiyaçlar gözlemlendiğinde, tasarımcı ihtiyacının yanında, “sektörü” çok boyutlu biçimde kavramış nitelikli profesyonellerin yetiştirmesinde zorlanıldığı açıktır. Tasarımda markalaşmanın sağlanması ve uluslararası platformlara taşınması bu alanda yetişecek profesyonellerin varlığı ile mümkündür. Bu bağlamda Türkiye’de lisans eğitimi aşamasında nitelikli işgücüne katkı üretme amacı ile hareket eden Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü bu vizyonla hem “Moda” hem de “Tekstil” odağında pratikte çok boyutlu bir bakış açısıyla sektörde faaliyet sürdüren işletmelerin ulusal ve uluslararası ölçekte etkinlik göstermesi için farklı kademelerde nitelikli işgücünü sağlamayı hedef almaktadır.
Yaratıcı düşünme ve analitik yorumlama becerilerini kullanarak araştırma ve gözlemlerin hedef odaklı yaklaşımla endüstrinin ihtiyaçları ile örtüşen özgün tasarımlara dönüştürülmesini, uygun malzeme ve yöntemlerle birlikte çağdaş dijital teknolojileri kullanarak fikirlerin ticari değer taşıyan tekstil, moda projelerine ve sanatsal değer taşıyan eserlere dönüştürülmesini amaçlayan Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü disiplinler arası işbirliği ve etkileşim açısından ideal yapılanmaya katkı sağlamayı hedeflediği gibi akademik alanda estetik algısı gelişmiş, özgür yaklaşımlarla özgün değerler yaratabilen tasarımcıların yetiştirilebilmesi için gerekli ihtiyaca da karşılık üretmeyi hedeflemektedir.
Öğrencilerin henüz mezun olmadan sektörle olan bağını öncelikli tutan Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü, üniversite-sanayi iş birliği kapsamında sektörde yer alan işletmelerle tasarım ve üretim projeleri yürütme ve tasarımın ürüne dönüşmesi sürecinde öğrenci ve sanayi arasında köprü olma hedefine ve bu noktada güçlü dış paydaşlara sahiptir. Sektörle olan önemli bağlantılarıyla, güçlü akademik kadrosuyla ve bilgiyi kültürle harmanlayarak yaratıcı yaklaşımlara dönüştürmeyi ve üretmeyi odağına aldığı müfredatıyla öğrencilerin geleceğin fark yaratan tasarımcıları olmasını temel prensip edinmiştir.
Tekstil ve Moda Tasarımı oldukça geniş iş yelpazesine sahip bir bölümdür. Bu programdan mezun olan öğrencilerimiz;
Dünyada önemli bir tasarım destinasyonu haline gelebilmenin anahtarı olarak tasarımın önemi ve tasarımcıya olan ihtiyaç bilincinin artmasına bağlı olarak sektörde Moda Tasarımcısı olarak çalışabilirler.
Tasarlayan, hayal eden, bu hayalleri üreten ve dünyanın dört bir köşesine ihraç eden bir ülke olabilmek için katma değer yaratabilecek vizyonda eğitim almış Tekstil Tasarımcısı olarak çalışabilirler. Sinema, dizi, tiyatro gibi alanlarda disiplinlerarası yaklaşımla sytling çalışmalarını yürüten Kostüm ve Stil Danışmanı olarak çalışabilir. Günün dinamizmini yakalayarak dergi, web sitesi, gazete, sosyal medya ve televizyon programının moda bölümü için içerik oluşturma, geliştirme ve sunma sürecini yöneten Moda Editörü olarak çalışabilirler.
Estetik algısı gelişmiş, özgür yaklaşımlarla özgün değerler yaratabilen tasarımcıların yetiştirilebilmesine katkı üreten Akademisyen olabilirler.
BÖLÜM | ÖĞR. SÜRE | PUAN TÜRÜ | 2022 KONT. | 2022 EN KÜÇÜK PUAN | 2022 EN KÜÇÜK BAŞARI SIRASI | 2022 YILLIK ÜCRET (KDV DAHİL) | ERKEN BAŞVURU İNDİRİMLİ YILLIK ÜCRET |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Tekstil ve Moda Tasarımı (Burslu) | 4 | TYT | 6 | * | * | – | – |
Tekstil ve Moda Tasarımı (%50 İndirimli) | 4 | TYT | 34 | * | * | ₺32.400 | ₺24.300 |
*TYT Puanı (YKS 2022) olan adaylar, Üniversitemizin Özel Yetenek Sınavlarına girerek kabul edilebilirler.
Tekstil ve Moda Tasarım Programına girebilmek için öğrenci adaylarının lise eğitimini tamamlamış veya yurtdışında eşdeğer bir eğitim almış olmalıdır. Ayrıca adayların üniversite sınavında TYT puan türünde hesaplanmış puanlarının olması ve İstanbul Topkapı Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Yetenek Sınavında başarılı olmaları gerekmektedir.
Türkiye’deki herhangi bir yükseköğretim kurumunda lisans ve ön lisans programında öğrenim görebilmek için, öğrencilerin, Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan ulusal öğrenci seçme sınavına girmeleri zorunludur. Özel yetenek sınavı ile üniversiteye yerleştirilen öğrenciler; Özel yetenek sınavı sonuçlarına göre öğrenci alan programlara başvuran aday öğrenciler, Yükseköğretim Kurulunca belirlenen esaslar çerçevesinde Üniversite tarafından yapılan sınav sonuçlarına göre ilgili oldukları programlara kabul edilir. Bu öğrencilerin kayıt işlemleri bu yönetmeliğin 9’uncu maddesi çerçevesinde yürütülür.
Yatay geçiş öğrencileri; Yurt içi veya yurt dışı yükseköğretim kurumlarından üniversitenin lisans veya ön lisans bölüm veya programlarına yatay geçişle öğrenci kabulü ve kayıtları, Yükseköğretim Kurulu tarafından yayımlanan “Yükseköğretim Kurumlarında Ön lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” ve İstanbul Topkapı Üniversitesi Yatay Geçiş, Dikey Geçiş, Özel Öğrenci ve Misafir Öğrenci Yönergesi hükümlerine göre yürütülür.
Dikey geçiş öğrencileri; ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı ile Üniversitenin lisans programlarına yerleştirilen öğrencilerin, yerleştikleri programlara intibak işlemleri Yükseköğretim Kurulu tarafından yayımlanan “Meslek Yüksekokulları ve Açık Öğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkındaki Yönetmelik” ve İstanbul Topkapı Üniversitesi Yatay Geçiş, Dikey Geçiş, Özel Öğrenci ve Misafir Öğrenci Yönergesi hükümlerine göre yürütülür.
Yurt dışından öğrenci kabulü
Yurt dışından Yabancı veya Türk uyruklu öğrencilerin Üniversiteye kabul ve kayıt işlemleri Yükseköğretim Kurulu tarafından yayımlanan “Türkiye’de Öğrenim Gören Yabancı Uyruklu Öğrencilere İlişkin Yönetmelik”, “Yükseköğretim Kurulu Yurtdışından Öğrenci Kabulüne İlişkin Esaslar” ve İstanbul Topkapı Üniversitesi Yurt Dışından Öğrenci Kabul ve Kayıt Yönergesi hükümlerine göre yürütülür.
Ulusal ve uluslararası değişim programları öğrencileri
Üniversite ile yurt içi veya yurt dışındaki diğer yükseköğretim kurumları arasında yapılan ikili anlaşmalar çerçevesinde karşılıklı öğrenci değişim programları uygulanabilir. Değişim programı süresi içinde öğrencinin Üniversitedeki kaydı devam eder. Öğrenci değişim programları, Yükseköğretim Kurulunca yayımlanan ilgili yönetmelik ve belirlenen esaslar çerçevesinde ikili anlaşmalar ve İstanbul Topkapı Üniversitesi Öğrenci Değişim Programları Yönergesi doğrultusunda uygulanır.
Özel öğrenci
Yurt içinde veya dışında bir yükseköğretim kurumuna kayıtlı olup, üniversitenin bazı derslerini almalarına izin verilen öğrencilerin kabulü ve kayıtları, Yükseköğretim Kurulu tarafından yayımlanan “Yükseköğretim Kurumlarında Ön lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” ve İstanbul Topkapı Üniversitesi Özel ve Misafir Öğrenci Yönergesi hükümlerine göre yürütülür.
Misafir öğrenci
En az lise son sınıf öğrencisi olan ve bir yükseköğretim kurumuna kayıtlı olmayan kişiler, Üniversiteye misafir öğrenci statüsünde kabul edilebilir ve Üniversitenin ders programlarında yer alan dersleri alabilirler. Misafir öğrenci kabulü ve kayıtları İstanbul Topkapı Üniversitesi Özel ve Misafir Öğrenci Yönergesi hükümlerine göre yürütülür.
İstanbul Topkapı Üniversitesi Lisans Eğitim, Öğretim ve Sınav Yönetmeliği uyarınca, Tekstil ve Moda Tasarımı alanında lisans derecesi almak için 240 AKTS’yi başarı ile tamamlamış olmak gerekmektedir. Öğrenciler, gereken ulusal krediyi toplam 8 yarıyılda zorunlu ve seçmeli derslerle tamamlamak zorundadır. Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere Tekstil ve Moda Tasarımı alanında LİSANS Derecesi verilir.
Programın amacı, eğitim içeriği, iş olanakları, müfredatı ve tüm detaylar.
Detaylı Bilgi