program kodu

Puan Türü

TYT

eğitim süresi

Eğitim Süresi

2 Yıl

eğitim dili

Eğitim Dili

Türkçe

kontenjan

Kontenjan

İncele

kampüs

Yerleşke

Şişli

ücret

Ücret

İncele

Aşçılık Sıra Dışı Tercih Bursu

Sıra Dışı Tercih Bursunu Nasıl Kazanırım?

İlk 5 tercihinden en az birinde İstanbul Topkapı Üniversitesinde istediğin lisans ya da ön lisans programını yaz. Kalan tercihlerinde de İstanbul Topkapı Üniversitesinden en az bir lisans ya da ön lisans programına yer ver. Hangi bölümümüze yerleşirsen yerleş ilgili bölümün en yüksek tercih bursuyla kayıt olma fırsatını kazan.

Örnek:

Tercih listesinde ilk 5 sıraya İstanbul Topkapı Üniversitesinden en az bir bölüm yazan aday öğrencimiz, kalan tercih haklarında da üniversitemizde yer alan bir bölümümüzü tercih ediyor. Aday öğrencimiz, ilk 5 tercihinde yer alan bölümümüze değil de daha alt sıralarda tercih ettiği bölümümüzü kazansa da ilk 5’te bir lisans ya da ön lisans programımıza yer verdiği için yerleştiği bölümün ilk 5 tercih indirimi oranında Sıra Dışı Tercih Bursundan faydalanma hakkını kazanıyor.

Hangi koşullarda geçerli?

Sıra Dışı Tercih Bursu, %50 burslu tüm lisans ve ön lisans programlarında geçerlidir.

İstanbul Topkapı Üniversitesi Aşçılık Bölümü

Programın Amacı

Sosyo–kültürel ve sosyo–ekonomik seviye arttıkça da damak tadı gelişen insanların yemekten beklentileri de artıyor. Aile fertlerinin daha fazlasının çalışma hayatında yer alması daha çok kişinin daha fazla öğününü evin dışında bir yerde yemesine neden oluyor. Bir yandan da, belki de tam da bu nedenle, artık neredeyse her gencin bir kafe veya bir restoran açma hayalinin olduğu bir dönemde yaşıyoruz.

Her ne kadar bu alanda talep artıyor olsa da, Aşçılık herkesin yapabileceği bir iş değildir ve evde misafirlere bir öğün için yemek yapmaktan çok daha fazlasıdır. Bir ülkenin en önemli kültür göstergelerinden biri olan mutfak kültürü, sadece yemek pişirmekten ibaret değildir, aynı zamanda geliştirilmesi ve yönetilmesi gereken önemli bir alandır. Zengin bir mutfağa sahip olan ülkemizin bu alanda gerekli bilgi ve beceriyle donatılmış, uluslararası alanda rekabet edebilecek nitelikli personel ihtiyacı her geçen gün artmaktadır. Aşçılık programında öğrenciler, herkesin uygulama yapabileceği mutfakta aldıkları eğitim ile ülke ve dünya mutfaklarında çalışabilecek ve farklı ülkelerden meslektaşları ile iletişim kurabilecek şekilde mezun olurlar.

Gıda bilimi, yiyecek hazırlama, standart geliştirme ve besin hijyeni gibi konularda dersler gören öğrenciler, farklı mutfakların özelliklerine uygun yiyecek hazırlayabilecek uzmanlık ve yaratıcılığa sahip olurlar.

Kabul Koşulları

İstanbul Topkapı Üniversitesi, Plato Meslek Yüksekokulu programlarına ÖSYM tarafından yapılan Merkezi Yerleştirme Sınavı ile öğrenci alınır. Merkezi Yerleştirmede adaylar Aşçılık Programına; TYT puanları, yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri ve bu programların kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak ÖSYM’ce yerleştirilir. Aşçılık Programına yerleştirilen öğrencilerin kayıtları ÖSYM’nin belirlediği takvim çerçevesinde Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından yapılır. Ancak bundan farklı olarak Aşçılık programında eğitim almak isteyen ve bir meslek sahibi olmak isteyen adayların yeme-içme kültürüne meraklı olması , yemek kültürü araştırmaları ve uygulamaları konusunda heyecana sahip olmaları son derece önemlidir.

Aşçılık Bölümü İş Olanakları

Aşçılık bölümü mezunları kendi işyerlerini açabilme yeterliliğine sahip olabildikleri gibi ulusal , uluslararası yemek hizmetlerinin var olduğu kurumlarda yönetici şef , mutfak yöneticiliği ve mutfak danışmanı olarak çalışabilmektedirler.

Aşçılık mezunu kişilerin çalışmayı seçtiği başlıca yerler özel yemek işletmeleri ve devlet kurumlarıdır. Devlet kurumları içerisinde hastaneler, okullar, üniversiteler ve daha birçok çalışabilecekleri yer bulunmaktadır. Özel sektör içerisinde restoranlar, fabrikalar başlıca başvurulan iş yerleridir.

Aşçılık Bölüm Süresi

Aşçılık Programı ; Toplamda 4 yarıyıldan oluşan,  2 yıllık örgün ve uzaktan eğitim süresini kapsamaktadır.  Bölümümüz öğrencileri ikinci yılın başından itibaren üniversitemizin anlaşma yaptığı diğer üniversiteler ile uluslararası değişim programlarına katılabilmektedir. Böylelikle farklı mutfak kültürlerini ve aşçılık sanatının inceliklerini takip edebilme imkanıda bulmaktadırlar. Öğrencilerimiz aldıkları eğitimle hem aşçılık alanında uzmanlaşma imkanı bulacaklardır hem de kendi kariyer planlamalarına uygun olacak şekilde hayallerine bir adım daha yaklaşabileceklerdir.

Sizi Arayalım ve Bilgilendirelim

Puan ve Kontenjanlar

BÖLÜMBURS & İNDİRİMÖĞR. SÜREPUAN TÜRÜ2022 EK KONT.2022 EN KÜÇÜK PUAN2022 YILLIK ÜCRET (KDV DAHİL)İLK 5 TERCİH İNDİRİMLİ (+%30) YILLIK ÜCRET (KDV DAHİL)
AşçılıkBurslu2TYT2311,69216
Aşçılık%50 İndirimli2TYT16219,07142₺32.400₺22.680
Aşçılık (İkinci Öğretim)Burslu2TYT2334,13389
Aşçılık (İkinci Öğretim)%50 İndirimli2TYT14204,22618₺30.240₺21.168
Aşçılık (Uzaktan Öğretim)Burslu2TYT2364,58998
Aşçılık (Uzaktan Öğretim)%50 İndirimli2TYT16226,54484₺10.800₺7.560

Bölüm Tanıtımı

Play Video about aşçılık bölümü

Diğer Bölümler

Uçak Teknolojisi

Programın amacı, eğitim içeriği, iş olanakları, müfredatı ve tüm detaylar.

Detaylı Bilgi

Çocuk Gelişimi

Programın amacı, eğitim içeriği, iş olanakları, müfredatı ve tüm detaylar.

Detaylı Bilgi

Harita ve Kadastro

Programın amacı, eğitim içeriği, iş olanakları, müfredatı ve tüm detaylar.

Detaylı Bilgi