Aşçılık programında öğrenciler, herkesin uygulama yapabileceği mutfakta aldıkları eğitim ile ülke ve dünya mutfaklarında çalışabilecek ve farklı ülkelerden meslektaşları ile iletişim kurabilecek şekilde mezun olurlar.
Sıra Dışı Tercih Bursunu Nasıl Kazanırım?
İlk 5 tercihinden en az birinde İstanbul Topkapı Üniversitesinde istediğin lisans ya da ön lisans programını yaz. Kalan tercihlerinde de İstanbul Topkapı Üniversitesinden en az bir lisans ya da ön lisans programına yer ver. Hangi bölümümüze yerleşirsen yerleş ilgili bölümün en yüksek tercih bursuyla kayıt olma fırsatını kazan.
Örnek:
Tercih listesinde ilk 5 sıraya İstanbul Topkapı Üniversitesinden en az bir bölüm yazan aday öğrencimiz, kalan tercih haklarında da üniversitemizde yer alan bir bölümümüzü tercih ediyor. Aday öğrencimiz, ilk 5 tercihinde yer alan bölümümüze değil de daha alt sıralarda tercih ettiği bölümümüzü kazansa da ilk 5’te bir lisans ya da ön lisans programımıza yer verdiği için yerleştiği bölümün ilk 5 tercih indirimi oranında Sıra Dışı Tercih Bursundan faydalanma hakkını kazanıyor.
Hangi koşullarda geçerli?
Sıra Dışı Tercih Bursu, %50 burslu tüm lisans ve ön lisans programlarında geçerlidir.
Sosyo–kültürel ve sosyo–ekonomik seviye arttıkça da damak tadı gelişen insanların yemekten beklentileri de artıyor. Aile fertlerinin daha fazlasının çalışma hayatında yer alması daha çok kişinin daha fazla öğününü evin dışında bir yerde yemesine neden oluyor. Bir yandan da, belki de tam da bu nedenle, artık neredeyse her gencin bir kafe veya bir restoran açma hayalinin olduğu bir dönemde yaşıyoruz.
Her ne kadar bu alanda talep artıyor olsa da, Aşçılık herkesin yapabileceği bir iş değildir ve evde misafirlere bir öğün için yemek yapmaktan çok daha fazlasıdır. Bir ülkenin en önemli kültür göstergelerinden biri olan mutfak kültürü, sadece yemek pişirmekten ibaret değildir, aynı zamanda geliştirilmesi ve yönetilmesi gereken önemli bir alandır. Zengin bir mutfağa sahip olan ülkemizin bu alanda gerekli bilgi ve beceriyle donatılmış, uluslararası alanda rekabet edebilecek nitelikli personel ihtiyacı her geçen gün artmaktadır. Aşçılık programında öğrenciler, herkesin uygulama yapabileceği mutfakta aldıkları eğitim ile ülke ve dünya mutfaklarında çalışabilecek ve farklı ülkelerden meslektaşları ile iletişim kurabilecek şekilde mezun olurlar.
Gıda bilimi, yiyecek hazırlama, standart geliştirme ve besin hijyeni gibi konularda dersler gören öğrenciler, farklı mutfakların özelliklerine uygun yiyecek hazırlayabilecek uzmanlık ve yaratıcılığa sahip olurlar.
İstanbul Topkapı Üniversitesi, Plato Meslek Yüksekokulu programlarına ÖSYM tarafından yapılan Merkezi Yerleştirme Sınavı ile öğrenci alınır. Merkezi Yerleştirmede adaylar Aşçılık Programına; TYT puanları, yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri ve bu programların kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak ÖSYM’ce yerleştirilir. Aşçılık Programına yerleştirilen öğrencilerin kayıtları ÖSYM’nin belirlediği takvim çerçevesinde Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından yapılır. Ancak bundan farklı olarak Aşçılık programında eğitim almak isteyen ve bir meslek sahibi olmak isteyen adayların yeme-içme kültürüne meraklı olması , yemek kültürü araştırmaları ve uygulamaları konusunda heyecana sahip olmaları son derece önemlidir.
Aşçılık bölümü mezunları kendi işyerlerini açabilme yeterliliğine sahip olabildikleri gibi ulusal , uluslararası yemek hizmetlerinin var olduğu kurumlarda yönetici şef , mutfak yöneticiliği ve mutfak danışmanı olarak çalışabilmektedirler.
Aşçılık mezunu kişilerin çalışmayı seçtiği başlıca yerler özel yemek işletmeleri ve devlet kurumlarıdır. Devlet kurumları içerisinde hastaneler, okullar, üniversiteler ve daha birçok çalışabilecekleri yer bulunmaktadır. Özel sektör içerisinde restoranlar, fabrikalar başlıca başvurulan iş yerleridir.
Aşçılık Programı ; Toplamda 4 yarıyıldan oluşan, 2 yıllık örgün ve uzaktan eğitim süresini kapsamaktadır. Bölümümüz öğrencileri ikinci yılın başından itibaren üniversitemizin anlaşma yaptığı diğer üniversiteler ile uluslararası değişim programlarına katılabilmektedir. Böylelikle farklı mutfak kültürlerini ve aşçılık sanatının inceliklerini takip edebilme imkanıda bulmaktadırlar. Öğrencilerimiz aldıkları eğitimle hem aşçılık alanında uzmanlaşma imkanı bulacaklardır hem de kendi kariyer planlamalarına uygun olacak şekilde hayallerine bir adım daha yaklaşabileceklerdir.
BÖLÜM | ÖĞR. SÜRE | PUAN TÜRÜ | 2022 KONT. | 2022 EN KÜÇÜK PUAN | 2022 EN KÜÇÜK BAŞARI SIRASI | 2022 YILLIK ÜCRET (KDV DAHİL) | İLK 5 TERCİH İNDİRİMİ ORANI | İLK 5 TERCİH İNDİRİMLİ YILLIK ÜCRET | KAMPÜS & ONLİNE TERCİH İNDİRİMLİ YILLIK ÜCRET |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Aşçılık (Burslu) | 2 | TYT | 11 | 311,69 | 681.569 | – | – | – | – |
Aşçılık (%50 İndirimli) | 2 | TYT | 60 | 220,57 | 2.145.379 | ₺32.400 | 40% | ₺22.680 | ₺21.546 |
Aşçılık (İkinci Öğretim) (Burslu) | 2 | TYT | 7 | 334,13 | 496.315 | – | – | – | – |
Aşçılık (İkinci Öğretim) (%50 İndirimli) | 2 | TYT | 40 | 204,23 | 2.547.112 | ₺30.240 | 40% | ₺21.168 | ₺20.110 |
Aşçılık (Uzaktan Öğretim) (Burslu) | 2 | TYT | 7 | 364,59 | 319.502 | – | – | – | – |
Aşçılık (Uzaktan Öğretim) (%50 İndirimli) | 2 | TYT | 39 | 226,54 | 2.001.383 | ₺10.800 | 40% | ₺7.560 | ₺7.182 |
Gerekli kabul koşullarını sağlayan ve içindeki heyecanı aşçılık sanatı ile pekiştirmek isteyen üniversite adaylarımız, ÖSYM tarafından belirlenen tarihlerde kendilerinden istenen evraklarla birlikte kayıtlarını yaptırabilirler. Yemek sektörünün tüm üretim alanında çalışabilecek bir eğitim alan öğrencilerimiz, güçlü bir uygulamalı eğitim pratikleriyle özel sektörde ya da kamuda çalışabilecek bir meslek profesyoneli olacaktır.
Aşçılık Programını ÖSYM tercihleri ve puanı kapsamında kazanan öğrenciler, akademik takvimde belirtilen zaman aralıklarında gerekli evrakları teslim ederek başvuru ve kayıt işlemlerini gerçekleştirebilirler.
Aşçılık Programından mezun olabilmek için aşağıdaki yükümlülüklerin yerine getirilmesi gerekmektedir;
Öğrencilerimiz Aşçılık programı içerisinde yer alan tüm zorunlu dersleri, seçmeli dersleri, stajı ve son senelerinde yapacakları bitirme projesini başarıyla tamamlayarak mezun olmaya hak kazanmaktadırlar.
Programın amacı, eğitim içeriği, iş olanakları, müfredatı ve tüm detaylar.
Detaylı BilgiProgramın amacı, eğitim içeriği, iş olanakları, müfredatı ve tüm detaylar.
Detaylı BilgiProgramın amacı, eğitim içeriği, iş olanakları, müfredatı ve tüm detaylar.
Detaylı Bilgi