program kodu

Puan Türü

TYT

eğitim süresi

Eğitim Süresi

2 Yıl

eğitim dili

Eğitim Dili

Türkçe

kampüs

Yerleşke

Yenibosna

ücret

Ücret

İncele

Ön Lisansı Topkapı’da Oku, Lisansını Letonya’da Tamamla


Üniversitemiz öğrencilerinin uluslararası alanda eğitim-öğretim ve kariyer olanaklarını düzenlediği eğitim iş birliği ile desteklemektedir. Bu kapsamda iş birlikçilerimiz arasına katılan Letonya’nın köklü devlet üniversitelerinden olan Riga Teknik Üniversitesi, öğrencilerimize eğitim, oturum ve çalışma olanağı yaratmaktadır.


Avrupa Birliği bölgesinde yer alan Riga Teknik Üniversitesi, Üniversitemizde ön lisans (Plato Meslek Yüksekokulu) programını tamamlayan öğrencilerimize, lisans öğrenimlerini Letonya’da tamamlama fırsatı sunmaktadır.

 
Ön lisans mezunlarımız böylece Avrupa Birliği bölgesinde çalışma, oturma, seyahat vizesi gibi kazanımların yanı sıra yüksek kayıt avantajları, ulaşım, konaklama, yabancı dil ve hazırlık eğitimlerinde sağlanacak kolaylıklara sahip olmaktadır.

 
Ayrıca tüm öğrencilerimiz Riga Teknik Üniversitesinin çeşitli dönemlerde sunduğu kısa süreli dil eğitimlerinden yüksek avantajlarla faydalanabilmektedir.


Riga Teknik Üniversitesi Hakkında


Avrupa Birliği üye ülkesi olan Letonya’da 1862 yılından günümüze eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdüren Riga Teknik Üniversitesi, dünya sıralamasında ilk 700’de yer alan bir devlet üniversitesidir. Riga Teknik Üniversitesi mezunlarına Avrupa Birliği bölgesinde tanınan mavi diploma kazandırmaktadır.

 

İstanbul Topkapı Üniversitesi Elektrik Bölümü

Programın Amacı

Elektrik programının amacı, iş hayatında başarılı olmak için gerekli bilgi ve deneyime sahip elektrik teknikerleri yetiştirmektir. Bu programdan mezun olan öğrenciler; teknolojik gelişmeleri takip etmek için gerekli gereksinimlere sahip olacaktır. Bunların yanı sıra öğrendikleri bilgileri etkin bir şekilde kullanabileceklerdir. Bu bilgileri yorumlayarak ve analiz ederek karşılaştıkları yeni sorunlara çözüm bulabilecekler.

Bu programdan elektrik teknikeri olarak mezun olan öğrenciler; Elektrik enerjisinin üretildiği, iletildiği ve dağıtıldığı tüm kurum ve kuruluşlarda elektrik teknikeri olarak çalışabilirler. Ayrıca sanayi, fabrika, okul, kamu kurum ve kuruluşları gibi yerlerde bakım ve onarım işlerinde aktif rol alabilirler. Bunlara ek olarak elektrik makinelerinin ve motorlarının çalışma sistemleri, elektrik tesislerinin tasarlanması gibi sektörde birçok alanda görev alabilirler.

Elektrik Programı Süresi

Elektrik ön lisans programının eğitim süresi iki öğretim yılından (4 dönemden) oluşmaktadır. Bir öğretim yılı, yarıyıl sonu sınav süreleri hariç olmak üzere, her biri en az 70 (yetmiş) iş gününü (14 haftayı) kapsayan güz ve bahar yarıyıllarından oluşur. Öğrencinin kayıt olduğu dönemden itibaren, kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın program için tanınan azami süre dört öğretim yılı (8 dönem) olarak belirlenmiştir. Öğrenim süresine hazırlık sınıfı dahil değildir. Öğrenciler ilgili döneme ait öğrenim ücretini ödemek koşulu ile öğrenimlerine devam etmek için kayıt yaptırabilir. Bu durumdaki öğrenciler, ders, uygulama, staj, sınav ve benzeri uygulamalara katılabilir. Stajlar normal öğrenim süresi içinde yapılmalıdır. Staj ve dersler, öğrenciye tanınan azami süre(4 sene) içinde başarıyla bitirilmelidir. Yaz okulu, normal öğrenim süresinin hesaplanmasında dikkate alınmaz. Kayıt dondurma durumlarında  geçen süre eğitim süresinden sayılmaz.

Elektrik Programının İş Olanakları

Elektrik programından elektrik teknikeri olarak mezun olan adaylar aşağıda belirtilen yerlerde kendisine istihdam olanağı bulabilir:

  • Elektrik enerjisinin üretildiği termik santraller, hidroelektrik santraller, nükleer santraller, rüzgar enerjisi santralleri, güneş enerjisi santralleri gibi yerlerde,
  • Elektrik enerjisinin iletildiği kuruluşlarda,
  • Elektrik enerjisinin dağıtıldığı kuruluşlarda,
  • Son tüketici olan fabrikalar, okullar, evler, üniversiteler, atölyeler, çeşitli belediye kurumları,

gibi yerlerde altyapı kurma, bakım, onarım gibi hizmetler verebilirler.

Bu işleri yaparken elektrik mühendisleri ile birlikte çalışarak hem onların projelerinde önemli görevler alabilirken hem de elektrik teknisyenleri ve elektrik mühendisleri arasında çok önemli bir köprü görevi görebilmektedirler.

Kabul Koşulları

Bu programa kayıt yapabilmek için en az lise mezunu olunması gerekir. Ayrıca Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından hazırlanan mevzuata uygun olarak, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından gerçekleştirilen üniversite sınavından yeterli puan alması gerekir.

Öğrenciler, öğrenim görmek istedikleri program tercihlerini bildirdikten sonra bu sınavdan aldıkları puana göre Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından ilgili programlara yerleştirilmektedir.

Puan ve Kontenjanlar

Program KoduProgram AdıProg. SüresiPuan TürüGenel Kontenjan2022 En Düşük Puan2022 Başarı Sırası2023 Yıllık Eğitim Ücreti (Kdv Dahil)SIRADIŞI TERCİH İNDİRİMİKAMPÜS ve ONLİNE %5 İNDİRİM
205090106Elektrik (Burslu)2TYT10306,91728.161
205090107Elektrik (%50 İndirimli)2TYT64222,532.097.447₺66.000₺52.800₺50.160

Bölüm Tanıtımı

Play Video about elektrik ve enerji bölümü

Diğer Bölümler

Harita ve Kadastro

Programın amacı, eğitim içeriği, iş olanakları, müfredatı ve tüm detaylar.

Detaylı Bilgi

Medya ve İletişim

Programın amacı, eğitim içeriği, iş olanakları, müfredatı ve tüm detaylar.

Detaylı Bilgi

Spor Yönetimi

Programın amacı, eğitim içeriği, iş olanakları, müfredatı ve tüm detaylar.

Detaylı Bilgi